Ankan vecka 7!

LillAnkan:

Vi vill ännu mer befästa kunskapen om kopplingen mellan träd och papper och på ett lekfullt sätt utforska det sambandet. Vi använder oss av våra träd, pinnar, lastbilar, film och lägger denna vecka till verktyg för att raspa och fila.

Vi undersöker lägesorden igen genom att använda metspö och bilder. Vi ramsar 1-10 och leker elefantsången där barnen räknar och samarbetar.

Vi vill fortsätta undervisa om språkljud, bokstäver och samtala om bilder utifrån boken om Petter och hans fyra getter.

Gåsen:

Vi vill undervisa om olika skapandetekniker. Det gör vi genom att barnen får måla på sitt egengjorda papper med vattenfärg samt flaskfärg i Ateljén.

Vi vill undervisa om antalsuppfattning genom att använda siffer-kort och pärlor. Barnen får välja ett av korten på mattan, berätta vad det är på kortet och sedan placera ut så många pärlor som är på kortet. Vi undersöker olika räknesätt genom att barnen får dela upp sina pärlor på olika sätt.

Stimulera språket genom att: Lyssna och reflektera över en saga. Rimma och ramsa. Sjunga och leka med ord. Tala inför grupp. Laborera med bokstäver. Vi arbetar i mindre grupper om 3-5 barn.

Svanen:

Vi vill undervisa om vad begreppet sparsamhet betyder och vi gör det genom att spela teater för barnen. När teatern är färdig pratar vi i helgrupp om vad de skulle kunna göra annorlunda i teatern och vi provar att spela upp barnens förslag. Lite senare får barnen se teatern på ipaden och då berätta vad som hände.

Vi vill undervisa om taluppfattning. Vi gör det genom att  räkna hur många vi är i rummet och genom att bekanta oss med talraden och vad som är ett mer eller ett mindre. Vi lyssnar efter och räknar antal handklapp för att veta hur många gånger vi ska snurra, klappa eller blinka! Vi leker leken taltrassel.

Stimulera språket genom att: Lyssna och reflektera över De tre bockarna Bruse. Rimma och ramsa bla Fem små snöflingor och Esike desike. Sjunga och leka med ord. Laborera med bokstäver och stavelser genom att lyssna på och klappa namn och andra ord. Vi arbetar i mindre grupper om 3-5 barn.

Uteonsdag:

Idag gick Knyttegruppen till en kulle vid Stångebrofältet. Innan vi sprang upp och ner för kullen fyllde vi på med bränsle i form av frukt för att orka röra på oss. Vi pratade om vikten av att röra på sig för att kroppen ska må bra, att hjärtat pumpar blodet runt och att alla muskler behöver användas för att bli starka. Sen sprang vi upp för kullen. Vi samlades för att prata om hur det kändes i kroppen när vi sprang upp för kullen. Barnen uttryckte att det var ”lätt som en plätt”, ”hjärtat slår jättefort här inne”, ”alla har ett hjärta”, många barn höll även med att det kändes i benen när vi sprang uppför. Sen sprang vi ned för kullen. Vi samlades sedan för att prata och barnen uttryckte att ”det gick snabbt”, ”det var enkelt”, ”det var roligt när det gick fort”. Vi sprang sedan upp en gång till och barnen fick i uppdrag att fundera ut nya sätt att ta sig ner för kullen. Barnen kom med förslag som rulla, hoppa, gå på sidan, hjula, krypa och gå baklänges.  De fick sedan välja vilket sätt de ville ta sig ner på. Många barn rullade ned för kullen. Vi testade sedan att ta oss uppför på samma sätt, då var det många barn som valde att gå baklänges. Vi pratade sedan om att det var svårt att rulla uppför. Sedan utmanades barnen med att ta sig ner som ett långt tåg. Där utmanades deras samarbetsförmåga och problemlösningsförmåga när tågets ”vagnar” lossade från varandra. Vi gick sedan tillbaka till Ankan för lunch. Barnen uttryckte att det var jättekul att springa nerför kullen och att det inte var så lätt att springa uppför, det var kul att göra rörelse och några barn gav tummen upp.

5-års:

Idag har vi besökt Helikopterlekplatsen. Vi lekte tillsammans och använde vår fantasi, låtsades att vi åkte på äventyr runt i världen. Vi såg kängurur, badade och låtsades att barnen var bagage! Vi passade också på att träna balans och motorik på ”snurr-och hoppgungan”. Vi har tränat på att turas om, samspela och vänta på sin tur. En kreativ och härlig stund i solskenet!

Vi önskar er en trevlig och avkopplande helg! ☀️